Libelula

Libelulele pot fi găsite în toate regiunile temperate și tropicale ale lumii, în apropierea lacurilor, bălților și râurilor.Libelule pot avea culori foarte diverse, astfel ele pot fi negre, gri, albastre, roșii, galbene, roz, verzi, violet, etc. Nimfa de libelulă nu este colorată, ea capătă culoare la câteva zile după ce a ieșit din apă. Unele libelule își modifică culoarea pe măsură trecerii timpului. La unele specii femelele iau culoarea masculilor în timp.Adultul are ochi mari, care îi permit să vadă în aproape toate direcțiile. Libelula are și două minuscule antene dar ea se bazează în principal pe văzul său foarte bine dezvoltat.Cele mai multe specii de libelule din zonele temperate au între 5–8 cm, dar anvergura aripilor la unele specii tropicale poate atinge 20 cm.
Fluture

Albina
Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai conține viespile și furnicile, care se hrănesc cu nectarul florilor(ca sursă de energie grație conținutului de zaharuri), și cu polen (ca sursă de proteine, folosit mai mult la hrănirea larvelor), activitate ce se soldează cu polenizarea florilor, și, în unele cazuri, cu producerea mierii. Pe de altă parte unele specii de albine produc miere din nectar. Albinele de miere și albinele fără ac adună mari cantități de miere, caracteristică ce este exploatată de apicultori, care recoltează mierea pentru consumul uman. Durata de viață a albinei lucrătoare depinde de gradul de uzură ca urmare a activităților intense desfășurate de aceasta (creșterea puietului și activitatea de cules nectar și polen). Astfel albinele eclozionate în sezonul activ (din primăvară, martie până vara, în jurul lunii august) trăiesc numai 40 de zile pe când albinele eclozionate toamna trăiesc până în primăvara viitoare, când se face schimbul de generații (6-9 luni).
Buburuza

Greierul
Greierii sunt insectele cele mai galagioase dar si cele mai muzicale.Pana in prezent au fost descoperite peste 1000 de feluri de greieri.Greierele are doua perechi de aripi: aripile dinspre exterior sunt groase, tari si folosesc pentru a proteja a doua pereche de aripi transparente. Aripile subtiri se misca atunci cand insecta zboara iar aripile groase raman nemiscate. Cand aripile subtri nu sunt folosite le pliaza ca un evantai si stau asezate sub aripile groase.Greierii au trei perechi de picioare ce sunt foarte eficiente pentru sarituri. Picioarele din fata si de la mijloc sunt scurte.Picioarele din spate sunt mailungi decat intregul corp si foarte puternice.Majoritatea greierilor nu zboara ci se deplaseaza prin sarituri lungi.Prin frecarea aripilor groase se naste "cantecul " greierilor.Taraitul greierilor era considerat o binecuvantare in Europa si America. Chinezii care considera greierele o creatura care prevesteste binele, spun ca este norocoasa familia ce locuieste in casa cu multi greieri.O alta parte sensibila este formata din cele doua antene asezate la cap si folosite ca organ de : miros, pipait si uneori pentru auz.Greierele obisnuit masoara cam 2,5 centimetri.Majoritatea greierilor mor toamna tarziu ( de frig ), doar cativa rezista prin colturile calde ale caselor si isi pot petrece iarna acolo.
Frumos
ОтветитьУдалитьbune informatii
ОтветитьУдалить