Поиск по этому блогу

Insecte

Libelula


Libelula, insectă prădătoare caracterizată printr-un corp alungit, zbor agil și două perechi de aripi membranoase aproximativ egale. Ea trăiește sub apă cea mai mare parte a vieții sale, ca nimfă.
Libelulele pot fi găsite în toate regiunile temperate și tropicale ale lumii, în apropierea lacurilor, bălților și râurilor.Libelule pot avea culori foarte diverse, astfel ele pot fi negre, gri, albastre, roșii, galbene, roz, verzi, violet, etc. Nimfa de libelulă nu este colorată, ea capătă culoare la câteva zile după ce a ieșit din apă. Unele libelule își modifică culoarea pe măsură trecerii timpului. La unele specii femelele iau culoarea masculilor în timp.Adultul are ochi mari, care îi permit să vadă în aproape toate direcțiile. Libelula are și două minuscule antene dar ea se bazează în principal pe văzul său foarte bine dezvoltat.Cele mai multe specii de libelule din zonele temperate au între 5–8 cm, dar anvergura aripilor la unele specii tropicale poate atinge 20 cm.


Fluture


Un fluture este o insectă din ordinul Lepidoptera. Scopul termenului depinde de cât de extins este conceptul de fluture. Ca și toate Lepidopterele, fluturii sunt de remarcat pentru ciclul lor de viață neobișnuit, cu un stadiu larvar de omidă, un stadiu inactiv de pupă și o metamorfoză spectaculoasă într-o formă familiară de adult cu aripi colorate. Deoarece cele mai multe specii zboară ziua, atrag de regulă atenția. Diversele modele formate pe aripile colorate și zborul lor extravagant și grațios au făcut ca observarea fluturilor să devină un hobby popular. Fluturii aparțin arborelui evoluționist al moliilor. Dupa imperechere, femelele isi depun ouale separate sau in grupuri in functie de tipul plantei. Daca ouale sunt depuse gresit, atunci omizile, cand vor iesi din oua, nu se vor putea hrani si vor muri.Antenele lungi sunt folosite pentru detectarea mirosului si a miscarilor aerului. Ei se hranesc din flori viu colorate, cu nectar, un lichid dulce ce se gaseste in adancul florilor, pe care il extrag prin introducerea proboscidei in floare. Isi pot folosi si picioarele pentru a gusta planta pe care se afla.


Albina



Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai conține viespile și furnicile, care se hrănesc cu nectarul florilor(ca sursă de energie grație conținutului de zaharuri), și cu polen (ca sursă de proteine, folosit mai mult la hrănirea larvelor), activitate ce se soldează cu polenizarea florilor, și, în unele cazuri, cu producerea mierii. Pe de altă parte unele specii de albine produc miere din nectar. Albinele de miere și albinele fără ac adună mari cantități de miere, caracteristică ce este exploatată de apicultori, care recoltează mierea pentru consumul uman. Durata de viață a albinei lucrătoare depinde de gradul de uzură ca urmare a activităților intense desfășurate de aceasta (creșterea puietului și activitatea de cules nectar și polen). Astfel albinele eclozionate în sezonul activ (din primăvară, martie până vara, în jurul lunii august) trăiesc numai 40 de zile pe când albinele eclozionate toamna trăiesc până în primăvara viitoare, când se face schimbul de generații (6-9 luni).


Buburuza


Buburuza, (familia coccinellidae) este o insectă ce trăiește pe toate continentele unde există afide cu care se hrănește. Atât adulții cât și larvele sunt prădători vorace de afide, și din această cauză buburuza a fost populată artificial în America de Nord ca un agent de control biologic și în scopul reducerii efectivului de afide.Buburuza adultă poate atinge o lungime de 0,76 și 1,0 cm. Elitrele sunt roșii cu șapte puncte negre. Colorația reprezintă un mijloc de descurajare a speciilor inamice. Pentru a se proteja, buburuza se preface moartă sau secretă un lichid, la nivelul articulațiilor de la picioare, care le dă un gust neplăcut.

Greierul


Greierii sunt insectele cele mai galagioase dar si cele mai muzicale.Pana in prezent au fost descoperite peste 1000 de feluri de greieri.Greierele are doua perechi de aripi: aripile dinspre exterior sunt groase, tari si folosesc pentru a proteja a doua pereche de aripi transparente. Aripile subtiri se misca atunci cand insecta zboara iar aripile groase raman nemiscate. Cand aripile subtri nu sunt folosite le pliaza ca un evantai si stau asezate sub aripile groase.Greierii au trei perechi de picioare ce sunt foarte eficiente pentru sarituri. Picioarele din fata si de la mijloc sunt scurte.Picioarele din spate sunt mailungi decat intregul corp si foarte puternice.Majoritatea greierilor nu zboara ci se deplaseaza prin sarituri lungi.Prin frecarea aripilor groase se naste "cantecul " greierilor.Taraitul greierilor era considerat o binecuvantare in Europa si America. Chinezii care considera greierele o creatura care prevesteste binele, spun ca este norocoasa familia ce locuieste in casa cu multi greieri.O alta parte sensibila este formata din cele doua antene asezate la cap si folosite ca organ de : miros, pipait si uneori pentru auz.Greierele obisnuit masoara cam 2,5 centimetri.Majoritatea greierilor mor toamna tarziu ( de frig ), doar cativa rezista prin colturile calde ale caselor si isi pot petrece iarna acolo.

2 комментария: